Vitamin B Komplex forte Hevert

Fontos utasítások a készítmény alkalmazásához. Figyelmesen olvassa el a készítmény alkalmazása előtt!

Terápiás javallatok

Igazolt B1-, B6- és B12 vitamin hiány kezelésére.

Ellenjavallatok

Mikor ne alkalmazza a Vitamin B Komplex forte Hevert tablettát?
Ne alkalmazza a Vitamin B Komplex forte Hevert tablettát tiamin mononitrát (B1 vitamin), piridoxin hidroklorid (B6 vitamin), cianokobalamin (B12 vitamin) vagy a tabletta bármely más összetevőjével szembeni túlérzékenység esetén.

Az alkalmazással kapcsolatos óvintézkedések

Hónapokon és éveken át tartó szedés esetén már napi 50 mg B6 vitamin is tartós idegkárosodást okozhat.

A B1-, B6- és B12 vitamin hiányt megfelelő laboratóriumi tesztekkel kell alátámasztani. A B12 vitamin szájon át történő alkalmazása nem illeszkedik jól a súlyos vérszegénység kezdeti kezelésébe; a kezelés megkezdésekor parenterális készítményekkel biztosítható a megbízható kezelés.

Terhesség és szoptatás

Ha Ön terhes vagy szoptat, a készítmény alkalmazása a benne lévő hatóanyagok mennyisége miatt csak igazolt B1- és B6 vitamin hiány esetén ajánlott. Emiatt csak akkor szedje a Vitamin B Komplex forte Hevert tablettát, ha kezelőorvosa feltétlenül szükségesnek ítéli.

A terhesség és a szoptatás ideje alatt az ajánlott napi mennyiség B1 vitamin esetén 1,4–1,6 mg, B6 vitamin esetén 2,4–2,6 mg. Az ajánlott napi mennyiségnél nagyobb dózisok biztonságosságáról eddig nem áll rendelkezésre információ.

A B1-, B6- és B12 vitamin kiválasztódik az anyatejbe. A nagy dózisú B6 vitamin gátolhatja a tejtermelést.

Vezetés és gépkezelés

Nincs szükség külön óvintézkedésekre.

Kölcsönhatás más készítményekkel

Az 5 fluorouracil inaktiválja a B1 vitamint (tiamin mononitrátot), mivel a tiamin tiamin pirofoszfáttá történő foszforilációját kompetitíven gátolja.

A furoszemiddel történő hosszú távú kezelés eredményeként a megemelkedett mértékű, vesén keresztüli kiválasztás miatt tiaminhiány alakulhat ki.

A B6 vitamin (piridoxin) csökkentheti az L dopa hatását. Az izoniazid, a D penicillamin és a cikloszerin csökkenthetik a B6 vitamin (piridoxin hidroklorid) hatását.

Az adagolás, az alkalmazás módja és időtartama

Rövid távú (legfeljebb 4 hétig tartó) alkalmazás során naponta 1–2 tablettát nyeljen le egészben az étkezések során. Krónikus megbetegedés (több, mint 4 hétig tartó) kezelésekor naponta 1 tablettát vegyen be.

Amennyiben további kérdései vannak a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, forduljon orvosához.

Mellékhatások

Elszórt esetekben a B1 vitamin (tiamin mononitrát) és a B12 vitamin (cianokobalamin) hatóanyagok verejtékezést, szapora szívverést, illetve viszketéssel és csalánkiütéssel járó bőrreakciókat válthatnak ki.

A B6 vitamin (piridoxin hidroklorid) hosszan tartó, napi 50 mg-ot meghaladó adagban, valamint a rövid távú, grammos adagban való alkalmazása esetén perifériás szenzoros neuropathiáról számoltak be. Nagyon nagy napi dózisok esetén fényérzékenységet jegyeztek fel. Nagyobb dózisok esetén gasztrointesztinális panaszokat jelentettek.

Mellékhatások jelentése

Amennyiben bármilyen mellékhatást tapasztal, forduljon orvosához. Ez minden lehetséges mellékhatásra vonatkozik, amely nincs felsorolva a tájékoztatóban.

A mellékhatásokat jelentheti közvetlenül a Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte intézetnek (Szövetségi Gyógyszerügyi és Orvostechnikai Intézet), Kurt-Georg-Kiesinger Allee 3, 53175 Bonn, Németország,

weboldal:
www.bfarm.de .

A mellékhatások jelentésével segíthet, hogy több információhoz jussunk a szer biztonságosságáról.

Szavatossági és tárolási információk

Ne alkalmazza a készítményt a lejárati időn túl, amelyet a csomagoláson és a dobozon is megtalál.

Ne tárolja 25 °C-nál magasabb hőmérsékleten!

Gyógyszerkészítmények: Gyermekektől mindig távol és elzárva tartandó!

Összetevők

1 tabletta tartalmaz:

Hatóanyag:

  • B1 vitamin (tiamin mononitrát) 100 mg
  • B6 vitamin (piridoxin-hidroklorid) 50 mg
  • B12 vitamin (cianokobalamin) 500 µg

Segédanyagok: Kalcium-hidrogén-foszfát-dihidrát, mikrokristályos cellulóz, citromsav, hipromellóz 5, makrogol 4000, kukoricakeményítő, magnézium-sztearát (Ph. Eur.) [növényi alapú], maltodextrin, nagy mennyiségben diszpergált szilícium-dioxid, trinátrium-citrát.

Gyógyszerforma és kiszerelés

60 / 100 / 200 (2x100) tabletta szájon át történő alkalmazásra.

Hivatalos forgalmazó

Hevert-Arzneimittel GmbH & Co. KG
In der Weiherwiese 1
D-55569 Nussbaum / Németország
www.hevert.com

Németországban gyártja

Hevert-Arzneimittel GmbH & Co. KG

A szöveg ellenőrzésének időpontja
2020. december
Forgalomba hozatali engedély száma: 6288053.00.00

Fontos megjegyzés:
A Vitamin B Komplex forte Hevert tablettáról minden információ a gyógyhatású készítmény németországi törzskönyvi adatain alapszik.

International mail order

Here you will find German pharmacies which also sell and deliver abroad.

International mail orderThis website uses cookies. By using this website, you consent to the use of cookies in accordance with our policy. More information OK